Hoe maak ik mijn raambekleding schoon?

Hoe maak ik mijn raambekleding schoon?

Ook raambekleding heeft weleens een schoonmaakbeurt nodig. In dit blog zetten we een aantal praktische tips om uw raamdecoratie te reinigen op een rijtje.

Het snelst maakt u uw jaloezieën, rolgordijnen, Duette- en Plissé Shades weer stofvrij met een plumeau of door het stof eraf te zuigen met een zachte, ronde borstel van de stofzuiger (op een lage stand).

Jaloezieën
Jaloezieën zijn gemakkelijk schoon te maken door de lamellen te sluiten en ze vervolgens met een plumeau, zachte kwast of doek af te stoffen. Wanneer de lamellen erg vuil zijn kunt u met een vochtig washandje voorzichtig de lamel beetpakken en in één beweging twee kanten van de lamel schoonmaken.

Duette- en Plissé Shades
Ook de Duette- en Plissé stof kunt u het best regelmatig afstoffen met een plumeau of met een handstofzuiger op de laagste stand.
De stof is van beide niet van de bovenbak en onderlat af te halen. Bij vlekken is het advies deze zo snel mogelijk met lauwwarm water met eventueel een niet synthetisch wasmiddel en een zachte spons af te nemen.
Let op! Duette- en Plissé-stoffen die zijn voorzien van een gemetalliseerde achterzijde dient u niet met water af te nemen, omdat hierdoor de gemetalliseerde laag aangetast kan worden.
Voor het reinigen van het gehele product is het mogelijk om niet gemetalliseerde Plissé-stoffen, Plissé stoffen voorzien van coating en Duette stoffen, behalve de black-out stoffen, met onderlat, in een bad onder te dompelen.
Hoe u dit precies doet, vindt u op de site van Luxaflex.

Rolgordijnen
De rolgordijnstoffen van Luxaflex zijn voorzien van een beschermende anti-statische laag. Vuil en stof worden daardoor minder aangetrokken tot het rolgordijndoek dan op normaal textiel. Vlekken dienen echter wel snel behandeld te worden.
Alle stoffen, met uitzondering van de gemetalliseerde stoffen en gedrukte dessins, kunnen met een schone, lichte, vochtige en zachte doek of spons worden afgenomen. Aan het lauwe schoonmaakwater kunt u eventueel een niet-synthetisch wasmiddel toevoegen. Niet hard boenen of wrijven, om te voorkomen dat de beschermlaag beschadigt.
Let op! Gemetalliseerde stoffen en gedrukte dessinstoffen mogen niet met water in aanraking komen, omdat hierdoor het doek aangetast kan worden. Deze dient u droog te reinigen (af stoffen). Zwaar vervuild rolgordijndoek is minder eenvoudig te reinigen. Voor uitgebreide instructies verwijzen we u door naar Luxaflex.

Vouwgordijnen
Bekijk altijd eerst het wasvoorschrift van de stof. In de meeste gevallen is het voldoende om het vouwgordijn regelmatig schoon te maken met een plumeau of schoon te blazen met een stofzuiger op de laagste stand. Bij vlekken adviseren wij deze zo snel mogelijk met een zachte spons en lauwwarm water (max. 30˚ C) met eventueel een niet-synthetisch wasmiddel te verwijderen. De boven-rail kan met een niet-agressief reinigingsmiddel worden afgenomen.
Wilt u de stof wassen? Dan kunt u voor instructies het best even kijken op de site van Luxaflex.

Gordijnen
Bij het schoonmaken van gordijnen is het checken van het materiaal het belangrijkst.
Gordijnen worden gemaakt van diverse soorten stof en hebben dus verschillende wasvoorschriften. Bij uw aankoop krijgt u van ons een wasvoorschrift waarop is vermeld wat de samenstelling van uw stof is en wat u het beste kunt doen. Als u er niet uit komt, vraag dan onze adviseurs om hulp.

Over het algemeen kunt u gordijnen het beste naar de stomerij brengen en ze volgens het wasvoorschrift laten behandelen. Gordijnen zijn vaak te groot om volgens het eigen wasvoorschrift veilig in de eigen wasmachine te laten wassen.

Ons advies: Altijd bij een professionele stomerij volgens het wasvoorschrift laten behandelen.

Laten wassen?
Geen tijd of zin om zelf aan de slag te gaan met uw raambekleding? Dan kunt u ook Speed Clean Mobile inhuren, zij reinigen uw raambekleding professioneel en zijn partner van Luxaflex.

Kees
Door

Kees

op 12 Jan 2020

Top! De raambekleding heeft van tijd tot tijd echt een beurt nodig. Vooral in de zomer. Dank je wel voor deze informatie en de tips natuurlijk.

Reactie plaatsen