Houtlook PVC van Tarkett: bijna identiek aan echt hout

Houtlook PVC van Tarkett: bijna identiek aan echt hout

Houtlook pvc-vloeren zijn niet nieuw, maar niet eerder waren ze zo realistisch als nu. Dankzij de innovatieve technieken van Tarkett is houtlook pvc nog amper te onderscheiden van een echte houten vloer.


Realistische houtstructuur

De laatste Tarkett collecties pvc-vloeren met houtlook hebben zó sterk de uitstraling van echt hout, dat ze amper van elkaar te onderscheiden zijn. Dit is het resultaat van een nieuwe digitale-printtechniek. Bij Tarkett zag de R&D-afdeling jaren geleden al de mogelijkheden van digitaal printen en ontwikkelde een unieke, geavanceerde digitale printer. 

Om houtstructuur zo realistisch mogelijk na te bootsen wil Tarkett precies weten hoe hout eruitziet. Een unieke scanner leest grote hoeveelheden onbewerkte houten planken in. Bij de klassieke print-techniek werd gewerkt met 8 tot 10 plankvariaties met een oppervlakte van 3m². Hierdoor is het terugkerende patroon duidelijk zichtbaar.

Door de nieuwe toepassing van digitaal printen kunnen er maar liefst 32 unieke stroken uit 12 m² gehaald worden. Dit betekent dat u na het leggen nog nauwelijks een herhalend patroon ziet, net zoals bij echt hout.


Houtstructuur

Maar Tarkett gaat verder dan enkel een natuurgetrouw patroon. Echt hout heeft een groeven- en noestenstructuur. Vroeger werd er een universeel patroon aangebracht op de planken, hierdoor voelde u reliëf, maar dit kwam niet overeen met de print. Tegenwoordig loopt in steeds meer Tarkett collecties de structuur gelijk aan het houtpatroon, wat dit type pvc nog moeilijker van echt hout maakt te onderscheiden. 

Matte uitstraling

Hout glanst van nature niet. Pvc-vloeren met een matte uitstraling lijken daarom meer op echt hout. Tarkett creëert een zeer mat effect door een nieuwe gepatenteerde Tektanium toplaag toe te passen.


Tips bij het leggen

Een ervaren installateur kan ook zijn bijdrage leveren om een pvc-vloer nog meer op echt hout te laten lijken. Door planken te draaien en te snijden zullen identieke stroken nog minder opvallen en wordt patroonherhaling geminimaliseerd. 

Wat is dan nog het verschil met echte houten planken?

  • Het verschil in geluid, een pvc-vloer is stiller in loopgeluid dan een echt houten vloer 
  • Pvc is water werend, hout niet. Vlekken zijn dus eenvoudig te verwijderen 
  • Een pvc-vloer heeft minder onderhoud nodig

Wilt u tóch een verschil voelen? Dan moet u op de grond gaan liggen: hout is warmer dan pvc.


Tarkett & Home Fashion

Zelf ervaren hoe realistisch Tarkett vloeren met een houtlook zijn? Kom eens langs in één van onze Home Fashion showrooms en ontdek de mogelijkheden.

Reactie plaatsen