Hoe kiest u het juiste vloerkleed?

Hoe kiest u het juiste vloerkleed?

Het juiste vloerkleed kan uw interieur compleet maken, maar hoe kiest u een vloerkleed? In dit blog leggen we uit waar u op kunt letten en welke factoren bepalend zijn voor de uitstraling.

Fabula Living vloerkleden met hoge pool en combinatie van wol en linnen

Welk materiaal

Vloerkleden zijn leverbaar in talloze materialen. Synthetische garen, als nylon zijn populair, maar materialen als jute, zijde, wol en katoen worden ook veel toegepast. Elk materiaal heeft uiteraard andere eigenschappen.

Synthetische vloerkleden

Nylon wordt veel gebruikt bij de productie van vloerkleden. Het voordeel van nylon is dat het erg sterk is en niet kreukt, dit maakt het materiaal zeer gebruiksvriendelijk, zeker voor vloerkleden. Over het algemeen zijn synthetische vloerkleden sterk en bestand tegen zonlicht en vlekken.

Jute vloerkleden

Jute is een ‘’natuurlijke’’ keuze voor in huis, de plantaardige vezel is afkomstig van de Corchorus Olitorius. Het nadeel van jute is dat het niet goed tegen vocht kan. Het is dus niet geschikt voor gebruik in natte ruimtes. Jute oogt ruw, stoer en natuurlijk.

Zijde vloerkleden

Zijde is een natuurlijke vezel die vloerkleden een glanzende uitstraling geeft. Het materiaal wordt gewaardeerd om haar hoge treksterkte en glanzende uiterlijk. Zijde wordt soms gecombineerd met wol om kleurrijke en gedetailleerde ontwerpen te weven. Zijde is rijk aan kleur en textuur.

Wollen vloerkleden

Wol is warm en natuurlijk. Het materiaal is duurzaam en zal niet snel vergaan. En als het in verloop van tijd gaat pluizen kan dit er zo afgezogen worden. Wol heeft een sfeervolle uitstraling en een waterafstotende functie. De waterafstotendheid maakt wol onderhoudsvriendelijk, door het vettige laagje op het materiaal trekken kleden van dit materiaal nauwelijks vuil aan en zijn ze makkelijk te reinigen. 

Brink en Campman vloerkleed

Katoenen vloerkleden

Katoenvezels zijn uiteraard ook natuurlijk en enorm sterk. Wanneer katoenvezels strak in elkaar worden geweven is het materiaal ontzettend slijtvast. Naast de stevigheid heeft deze vezel ook als voordeel dat hij niet krult of pluist.

Perletta Moods vloerkleed

Het formaat van het vloerkleed

Meestal hangt de grootte van een vloerkleed samen met de grootte van de ruimte, maar de afmetingen van de meubels hebben ook invloed op het formaat. Met een groot kleed in een grote ruimte kunt u een ziteiland creëren, de zithoek wordt dan als het ware gemarkeerd. Voordat u een kleed aanschaft is het altijd handig om iets op de vloer uit te leggen (bijvoorbeeld kranten) op de plek waar het kleed mag komen. Dit kan de keuze makkelijker maken.

Perletta vloerkleed

Verschillende vormen

Iedere vorm heeft zijn eigen kenmerken en effecten op de uitstraling van uw interieur. Kijk bij de keuze van de vorm van het vloerkleed goed naar de vormen van de ruimte én naar de vormen van de meubels. Wilt u de lengte van een ruimte benadrukken? Dan is een rechthoekig vloerkleed, in de lengte van de ruimte, een goede optie. Juist de strakke lijnen in uw interieur verzachten? Ga dan voor een rond vloerkleed. Voor een speels effect combineert u een rechthoekig of vierkant vloerkleed met een rond exemplaar.

Desso vloerkleed rond

Vloerkleed onder of voor de bank

Wanneer u op zoek gaat naar een vloerkleed, kunt u bij het bepalen van de afmetingen ook rekening houden met de plaatsing van de meubels. Door het kleed zo’n 20 tot 30 centimeter onder je meubels te schuiven, verbindt u alle elementen met elkaar en creëert u een knus eiland in de woonkamer. Tevens zorgt deze opstelling ervoor dat de woonkamer optisch groter lijkt. Komt het vloerkleed onder de eettafel? Kies dan voor een kleed waar de tafel ruim op past, 60 tot 70 cm afstand van de rand van het tafelblad tot de rand van het vloerkleed. Zodat u voldoende ruimte heeft de eetkamerstoelen naar achter te schuiven zonder dat ze van het kleed afschuiven.

Hoogpolig of laagpolig

Vloerkleden zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende structuren en materialen. Een hoogpolig vloerkleed geeft uw interieur direct meer warmte en sfeer. Zeker in een interieur met strakke lijnen en harde materialen geeft een hoogpolig tapijt contrast. Een laagpolig vloerkleed is vaak eenvoudiger te reinigen en daarmee prima geschikt voor onder bijvoorbeeld de eethoek. Dit wil uiteraard niet zeggen dat laagpolige tapijten enkel geschikt zijn voor de eethoek.

Brink en Campman vloerkleed

Interieuradvies bij Home Fashion

Onze adviseurs zijn gespecialiseerd in interieurstoffering. Laat u inspireren en adviseren in één van onze Home Fashion showrooms en ga voor het kleed dat het best past bij uw interieur.

Jurriaan
Door

Jurriaan

op 28 Jul 2020

Hoe groter de mogelijkheden, hoe moeilijker het maken van een keuze wordt. Dit artikel helpt mij wel een stapje verder komen met mijn keuze. Bedankt!

Reactie plaatsen