Cunera is een Nederlands bedrijf dat zich onderscheid door het maken van karpetten van natuurlijke materialen zoals wol, sisal, kokos, zeegras en bamboe. Als afwerkingsmaterialen gebruikt Cunera leder, jutte, katoen en linnen. Naast deze mooi materialen zijn er ook nog een tal van mogelijkheden om u karpet aftewerken met mooi randen. Kom gerust langs om de verschillende kwaliteiten van Cunera te bekijken in onze showroom in Veenendaal of Zutphen.

Oprichting

In 1870 richten de heren Lucas van Wijngaarden en Jan van der Graaff een vennootschap op. Ze verkopen en fabriceren vooral tapijten, matten en koedekken. De naam word een aantal keer veranderd en uiteindelijk word het Cunera. Er komen jaren waarin de consument voornamelijk kiest voor synthetische vloerbedekking, maar Cunera blijft zich sterk maken voor natuurlijke vloerbedekking. En met succes. Halverwege de jaren 80 kiest de consument steeds vaker voor Cunera producten dankzij een toenemend bewustzijn voor het milieu. De basis materialen van Cunera zijn sisal, zeegras, papier, leder en wol. Inmiddels levert Cunera nationaal en internationaal een complete collectie met deze materialen. In 1995 ontving Cunera op haar 125e verjaardag een koninklijke onderscheiding en wordt het predicaat ‘bij koninklijke beschikking hofleverancier’ gevoerd. Het pand van Cunera gelegen aan de Rijn in Rhenen is gebouwd van milieuvriendelijke en duurzame materialen.

Grondstoffen

Cunera focust zich op duurzaamheid. Op grondstoffen die in belas zijn met hun omgeving. Cunera heeft oog voor mens, maatschappij en milieu. Cunera werkt met natuurlijke materialen. Elk natuurproduct heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, kleurnuances en onregelmatigheden zijn hierdoor onvermijdelijk. Dit geeft een natuurlijke uitstraling. Sisal, bamboe, kokos, zeegras en wol zijn materialen waarmee Cunera veel werkt. Sisal wordt gewonnen uit Agave planten. De nerf van het blad wordt de vezel, deze worden gedroogd en vervolgens op balen verpakt en verscheept. In Nederland worden de vezels geverfd en gesponnen tot garens. De grondstof kokos waarmee Cunera werkt komt van kokospalmen die voor de kust van Zuidoost India staan. De kokosvezels worden gesponnen uit de vezels van de bolster. Doordat deze vezels langdurig worden blootgesteld aan water om hun natuurlijke kleverigheid kwijt te raken, kan het karpet goed tegen vocht. Bamboe is de snelst groeiende natuurlijke grondstof ter wereld en hierdoor zeer geschikt in de strijd tegen ontbossing. Zeegras is een lange grassoort wat groeit op de brakke grond langs de zeekusten van China. Als het gras de juiste lengte heeft bereikt word het geoogst, daarna wordt het gras gedraaid tot een draad en getwijnd tot een garen waarna het gereeds is om geweven te worden tot het eindproduct. Het verven en verwerken van al deze grondstoffen gebeurt op een mens- en milieu verantwoorde wijze. Het design team van Cunera werkt continue aan de ontwikkeling van nieuwe dessins, kleuren en materiaal combinaties.

Advies geven wij u graag

We nodigen u graag uit in onze showroom in Veenendaal of Zutphen om u te adviseren bij de keuze voor het juiste materiaal, kleur, de maat en de randafwerking van uw karpet.

Artikelen in Cunera